گزارش بریونی به نقل از مهر:
هنرنمایی زنان تركمن در آشپزخانه، آنچه زنان بیشتر از مردان می پسندند
به گزارش بریونی زنان تركمن با گوشت چرخ شده و لبنیات در پخت غذاهای سنتی هنرنمایی های زیادی می كنند یكی از هنر آنها پخت غذایی است كه بین خودشان محبوب تر است تا آقایان.
به گزارش بریونی به نقل از مهر، تنوع غذاهای سنتی مردم استان گلستان دست كمی از تنوع غذایی در استان گیلان ندارد. تركمن ها تبحر زیادی در استفاده از لبنیات و گوشت در تهیه غذا دارند و می توانند با آن انواع و اقسام غذاها را درست كنند. بخشی از جاذبه های گردشگری استان گلستان و بخش های تركمن نشین آن به تست غذاهای سنتی ختم می گردد كه نمونه آنرا در هیچ جا جز همین استان نمی توان یافت. غذاهایی كه حتی در لیست میراث ملی هم به ثبت رسیده و معروف هستند. یكی از این غذاها كه شهرت زیادی در استان گلستان دارد و هر گردشگری هنگام سفر به آن به دنبال تست چنین غذایی می رود، چكدرمه است.
چكدرمه مهمترین غذا و معروف ترین غذای سنتی تركمن هاست كه در تهیه و پخت آن از برنج محلی و گوشت تازه گوسفندی استفاده می گردد همینطور به جای رب از مواد طبیعی كه فاقد مواد نگهدارنده باشد یعنی گوجه فرنگی و هویج بهره می برند. همه تركمن ها تلاش می كنند در تهیه غذاهای خود استفاده از مواد طبیعی را بیشتر به كار ببرند. در پخت چكدرمه هم تلاش می كنند آنرا با مواد دیگری تنوع بدهند بعنوان مثال در كنار برنج آن سیب زمینی سرخ شده هم می گذارند و یا آنرا با ماهی و یا گوشت مرغ هم می خورند.
برخی می گویند چكدرمه شبیه به استانبولی است، اما از آن خیلی خوشمزه تر. این پلو غذای مخصوص بندر تركمن و آق قلا به حساب می آید. چكدرمه، چكدیرمه یا چگدریمه غذایی است كه در حالت سنتی درون دیگ مخصوصی به نام «قازان» طبخ می گردد.
پس از چكدرمه غذاهای دیگر كه بیشتر آنها با لبنیات و گوشت پخته می گردد هم برای آنها كه گیاه خوار نیستند هم مورد توجه است. قایش یكی دیگر از غذاهای سنی تركمن است و از گوشت چرخ كرده با چاشنی مخصوص و ماست سنتی و نعناع و سس گوجه فرنگی استفاه می گردد. نكته جالب این غذا این است كه خانم های تركمن بیشتر از آقایان به این غذا علاقه دارند و در میان مردان به غذای بانوان هم معروف است. قایش یا قایش غذایی است كه از خمیر تهیه می گردد و مفهوم لغوی آن این است كه به خاطر سنگین بودن این غذا و خوشمزه بودن آن و میل زیاد به آن بعد خوردن سنگینی خاصی احساس می گردد و این سبب می گردد كه حركت انسان كند شود بنابراین به قایش معروف است. پخت قایش در میان زنان تركمن اهل خراسان شمالی هم رایج است.
چكدرمه
مانتی جوش یكی از قدیمی ترین غذاهایی است كه در اقوام تركمنی در تمام فصول سال پخت می گردد و در تهیه آن از گوشت چرخ شده با چاشتی و ماست سنتی و نعناع و سس گوجه استفاده می گردد. مانتی اسفناج هم برای ذائقه افراد رژیمی و گیاهخواران كاربرد دارد چون در تهیه آن از سبزی و اسفناج استفاده می گردد. در مانتی لقمه ای هم كه مانند مانتی جوش است و تنها نحوه پخت آن متفاوت می باشد.
تركمن ها غذایی دارند به نام لاهماجون. این نام مخفف كلمه لحم عجیبن به معنای گوشت و خمیر است كه از خمیر گرد و نازكی تشكیل می گردد و روی آن گوشت چرخ شده و سبزیجات خرد شده مانند پیاز و گوجه و... می ریزند و آنرا لوله و یا به صورت پهن پخت كرده و می خورند.
پیده
بورگ هم كه خمیری نازك است و بر روی ظرف چدنی پخت می گردد مواد آن هم معمولا گوشت و سبزی و پنیر است. بورگ در بین مردم تركمن به انواع و اقسام مختلف پخت می گردد.
مانتی لقمه ای
پیده هم شبیه به غذای مردم تركیه است در واقع پیده به پیتزای تركی می گویند و در لفظ به معنای اسكله است كه نامش با شكل ظاهری آن عجین شده است برای پخت پیده داخل یك خمیر پهن شده، گوشت و سبزی و مواد دیگر اضافه می كنند. فیدجه هم كه نوعی بورگ است خمیری ساده كه در حرارت غیر مستقیم پخت شده و لابه لای این خمیر نازك گوشت خالص و پیاز اضافه می كنند.
آش ماست
همه این غذاها را می توان در خیلی از رستوران های شهرهای تركمن نشین استان گلستان تست كرد. به خصوص بعد از بازدید از بنای تاریخی گنبد قابوس بعنوان یك اثر ثبت جهانی، چشیدن طعم خوش یك غذای سنتی به ذائقه هر گردشگری خوش می آید.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب