سماق ادویه ای خوش طعم با چاشنی سلامت!
بریونی: سماق فقط یک ادویه خوش طعم نیست؛ این چاشنی سرشار از آنتی اکسیدان، ضدالتهاب و کاهنده قند و چربی خون است که می تواند سلامت بدن را تقویت کند.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری مهر، سماق (Rhus) در حقیقت نوعی گیاه درختچه ای است که بیشتر در نواحی کوهستانی می روید. میوه سماق خوشه ای و حدودا جنس سفتی دارد، که آسیاب و کوبیده می شود و پس از کوبیده شدن، به عنوان یک چاشنی مورد استفاده قرار می گیرد و این گیاه جزو ۱۰ آنتی اکسیدان گیاهی برتر شمرده می شود. سماق، مزه منحصر به فردی دارد که به طور معمول به تند و کمی میوه ای و کمی شبیه لیمو توصیف می شود. و دارای یک مزه متمایز برای غذاها است. در حقیقت تحقیقات اخیر نشان میدهد که سماق می تواند اثر قدرتمندی روی کنترل قند خون، سلامت قلب، پیش گیری از بیماریها و حتی تسکین درد داشته باشد.
فواید شگفت انگیز سماق دو نوع سماق وجود دارند؛ سماق قرمز و سماق قهوه ای که سماق قرمز مرغوب تر است. سماق دارای طبع سرد و خشک است. سماق سرشار از ویتامین های C و A است. همین طور مقدار قابل توجهی کلسیم را درون خود دارد. درمان بیماریهای روماتیسمی و نقرس، کاهش خونریزی سینه (هموپتزی)، برطرف کننده اسهال معمولی و اسهال خونی، پایین آورنده تب، ادرار آور و تقویت کننده دستگاه گوارش، پایین آورنده قند خون و چربی خون و پاکسازی کبد و تصفیه کننده خون و دفع مواد زائد خون، جوان سازی پوست اشاره نمود. علاوه بر این سماق به تقویت و استواری لثه و کاهش درد دندان کمک می نماید. فواید شگفت انگیز سماق سرمه آن جهت تسکین درد و درمان جوش های پلک مؤثر است. در دوران باستان برای درمان سوزاک و سل استفاده می شده و همین طور شیره خارج شده از درخت سماق برای درمان بیماریهای دستگاه ادراری بکار می رفته است. فواید شگفت انگیز سماق همین طور به دلیل داشتن تانن فراوان، قابض و پاک کننده معده است و خاصیت آنتی اکسیدانی آن از بروز سرطان ها جلوگیری می کند، غرغره و جوشانده این گیاه برای ورم گلو و دهان مفید می باشد. چکاندن آب جوشانده آنها در گوش چرک آنرا از بین می برد، کمپرس با سماق در التیام زخم، خون دماغ، التیام سوختگی، اگزما، ترک نوک سینه و عضو ضرب دیده مؤثر است و همین طور تحقیقات نشان می دهد که سماق تا ۸۱ درصد از ترکیب شدن گلوکز (قند خون) با پروتئین های حیاتی بدن و در نتیجه بروز بیماریهای دیابتی جلوگیری می کند.
فواید شگفت انگیز سماق علت افزودن سماق به کباب این است که خوردن گوشت کباب شده باعت تولید آنزیم هایی در بدن می شود که مضر هستند، سماق می تواند اثر این آنزیم ها را خنثی کرده و در عین حال چاشنی خوبی برای آش ها و سوپ ها و خورشت ها ورنگ آنها را مشکی کرده و اشتها را تحریک می کند. است. خواص ضد التهابی سماق خاصیت ضد التهابی این گیاه موجب می شود که در پایین آوردن تب مؤثر باشد. این گیاه در درمان آرتریت، التهاب پوست و مشکلات تنفسی مانند برونشیت و سرماخوردگی مؤثر است؛ خیلی از انواع آلرژی را می توان با سماق درمان کرد. خواص سماق و ماست سماق به دلیل ترکیبات دارویی و غذایی منحصر به فردش محبوب است. یکی از این ترکیبات، سماق و ماست است و این ترکیب تأثیر بسیار زیادی در سریع تر شدن روند لاغری دارد و مصرف آن در وعده های متنوع می تواند شکم شما را به تدریج آب کند. این یکی از روش های طبیعی برای کاهش وزن می باشد که البته در کنار آن ورزش و تغذیه سالم نیز سفارش شده است. علاوه بر لاغری این ترکیب، دفع سموم بدن را نیز انجام می دهد. خواص ضد میکروبی این گیاه در مبارزه با باکتری های عامل سالمونلا بسیار مؤثر است. می توان سبزیجات را هنگام شستشو با عصاره سماق مخلوط کرد تا انواع میکروب های سبزی زدوده شوند.
خواص ضد قارچی دانه های سماق قادر به درمان یک نوع قارچ خاص به نام قارچ آسپرژیلوس هستند. این قارچ سبب عفونت ریه و سایر اندام های بدن می شود. خواص آنتی اکسیدانی این گیاه سرشار ویتامین c و اسیدهای چرب امگا ۳ است و از بیماریهای قلبی عروقی و سکته مغزی جلوگیری می کند و به بدن کمک می نماید تا از شر رادیکال های آزاد، خصوصاً در دستگاه گوارش خلاص شود. این گیاه جزو ۱۰ آنتی اکسیدان گیاهی برتر شمرده می شود. مصرف سماق در بارداری بطور کلی مصرف سماق در دوران بارداری، موجب افزایش سلامت نوزاد و مادر می شود. همین طور مصرف سماق همراه با کباب، می تواند مشکل حالت تهوع شدید مادران را حل کند و برای آن چاره ساز باشد و علاوه بر خاصیت های ذکر شده، مصرف سماق در دوران حاملگی می تواند به کاهش درد و گرفتگی عضلات ناشی از حاملگی کمک نماید. البته اگر حامله هستید، برای رفع نگرانی حتما با پزشک خود مشورت کنید و نکته مهمی این است که، سماق نباید تازه باشد؛ برای اینکه سماق تازه سموم خاصی دارد که می تواند مشکل زا باشد و همین طور مصرف بیش از حد آن موجب نفخ معده و یبوست می شود. مصرف روزانه شربت سماق تازه همراه لیمو به مدت ۴ هفته سفارش می شود؛ چونکه سیستم ایمنی بدن را تقویت می کند. مصرف سماق را در وعده های متنوع غذایی خود فراموش نکنید. کاهش قند خون در مبتلایان به دیابت نوع ۲ یکی از مهم ترین خواص سماق، کاهش قند خون است. در مقاله ای که در سال ۲۰۱۴ در مجله ی تحقیقات علوم دارویی ایران به چاپ رسید، تأثیر خواص سماق بر بیماران دیابتی بررسی گردید. دانشمندان ایرانی و آمریکایی در این پژوهش، تأثیر سماق را بر سطح قند خون، آپولیپوپروتئین B، آپولیپوپروتئین A-۱ و ظرفیت آنتی اکسیدانی تام (TAC) در بیماران دچار دیابت نوع ۲ بررسی کردند.
در یک مطالعه ی بالینی ۳ ماهه، ۴۱ بیمار دیابتی بررسی شدند. به گروهی از آنان، روزانه ۳ گرم پودر سماق و به گروهی دیگر دارونما (چیزی مانند دارو و بدون اثر واقعی) داده شد. نمونه های خون افراد قبل و پس از مطالعه بررسی گردید. سطح قند خون، هموگلوبین گلیکوزیله و آپولیپوپروتئین B (که جز اصلی کلسترول بد خون (LDL) است) در افرادی که در طول این مدت سماق مصرف کرده بودند، کاهش شایان توجهی نشان می داد. سماق برای مبارزه با سرطان مؤثر است برخی مطالعات نشان داده اند که گیاه سماق دارای خواص ضد سرطانی است. اگر شما سیگاری هستید، ممکنست بتوانید خطر ابتلاء به سرطان ریه را با بهره گیری از تلفیقی از شیمی درمانی و پرتو درمانی کاهش دهید.
پژوهشگران معتقدند که سرطان سینه از سلول های سالم در طول درمان محافظت می کند. در نتیجه، سماق به عنوان یک عامل امیدبخش برای شیمی درمانی درنظر گرفته می شود. سماق برای ممانعت از پوکی استخوان این یک بیماری شایع است که توسط استخوان های ضعیف و ترد ناشی از ریزش استخوان و افزایش ریسک شکستگی مشخص می شود. خطر ابتلاء به پوکی استخوان با افزایش سن بیشتر می شود، احتمال ابتلاء به پوکی استخوان در استخوان ران، گردن و ستون فقرات کمری وجود دارد. خاصیت آنتی اکسیدانی از دیگر خواص سماق، باید به خاصیت آنتی اکسیدانی آن اشاره نمود. بنابر پژوهش های انجام شده روی ۲ گونه سماق، این گیاه خاصیت آنتی اکسیدانی شگفت انگیزی دارد. چنان که می دانید بدن تان برای خنثی کردن آثار مخرب رادیکال های آزاد، به آنتی اکسیدان ها نیاز دارد. رادیکال های آزاد مولکول های ناپایداری هستند که در بروز پیری و بیماریهای مزمن مؤثرند.
منبع: beriooni.ir
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب