اخطار وزیر بهداشت در رابطه با گذار جمعیتی در کشور

اخطار وزیر بهداشت در رابطه با گذار جمعیتی در کشور

به گزارش بریونی، وزیر بهداشت در پیامی بمناسبت روز جهانی سلامت ضمن اشاره به شعار شروع هایی سالم، آینده های امیدبخش اظهار داشت: توجه به این شعار برای کشور ما از آن جهت دارای اهمیت ویژه است که جامعه ایران مرحله ای حساس از گذار جمعیتی را تجربه می کند؛ گذاری که با تدوام کاهش جمعیت می تواند به ابربحرانی جدی برای جامعه ایرانی تبدیل گردد.


به گزارش بریونی به نقل از ایسنا، در متن کامل پیام دکتر محمدرضا ظفرقندی آمده است: «سازمان جهانی بهداشت، شعار «شروع هایی سالم، آینده های امیدبخش» را بعنوان شعار «روز جهانی سلامت» در سال 1404 (2025 میلادی) برگزیده است؛ این شعار از دولت ها، مردم و جامعه سلامت می خواهد تا برای پایان دادن به مرگ های قابل پیشگیری مادران و نوزادان، بیشتر تلاش کنند و در این راه سلامت و رفاه بلند مدت زنان و در نتیجه فرزندان و خانواده را در اولویت برنامه ها و اقدامات خود قرار دهند.
توجه به این شعار برای کشور ما از آن جهت دارای اهمیت ویژه است که جامعه ایران مرحله ای حساس از گذار جمعیتی را تجربه می کند؛ گذاری که با تدوام کاهش جمعیت می تواند به ابربحرانی جدی برای جامعه ایرانی تبدیل شود؛ بر همین اساس، با روند کنونی فرزندآوری، پیشبینی می شود در آینده ای نزدیک با یک ساختار جمعیتی سالخورده و صدمه های عظیم ناشی از آن مواجه باشیم؛ بحرانی که نه فقط حوزه سلامت بلکه همه ابعاد فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی کشور را تهدید می کند.
در چنین شرایطی کوشش برای حفظ سلامتی مادران و فرزندان، به معنای کوشش برای ساختن جامعه ای سالم و آینده ای روشن و امیدوارکننده است؛ آمارها نشان می دهند که در سال 1402 میزان مرگ و میر کودکان کمتر از پنج سال در ایران، معادل ۱۵.۵۱ در هزار تولد، و میزان مرگ و میر نوزادان کمتر از ۲۸ روز معادل ۸.۳۸ در هزار تولد زنده گزارش شده است.
همچنین، در حالیکه در گذشته کودکان بیشتر به علت مبتلا شدن به بیماری های عفونی و انگلی مانند اسهال و استفراع، جان خویش را از دست می دادند در چند دهه اخیر عواملی چون «سوانح و حوادث غیرعمدی» از قبیل حوادث روزمره، حوادث ترافیکی و غرق شدگی، اهمیت بالای ی در میان دلایل مرگ کودکان «یک تا ۵۹ ماهه» داشته است که این مورد خود نشان دهنده اهمیت و لزوم توسعه آموزش های همگانی در این حوزه است.
در نظام سلامت کشور تاکنون مجموعه ای از برنامه ها با هدف پایش و حفظ سلامتی مادران و کودکان چه در قسمت پیشگیری و چه در قسمت درمان اجرا شده است؛ از جمله، برنامه پایش رشد کودکان، طراحی برنامه هایی برای شناسایی زودهنگام اختلالات تکامل کودکان، آموزش و ترویج توجه به سبک زندگی سالم همچون آموزش و اصلاح تغذیه مناسب مادر و کودک (با هدف زندگی سالم و جلوگیری از بروز اختلالاتی مانند لاغری، کم وزنی، چاقی، اضافه وزن و کوتاه قدی)، تأکید ویژه بر احیای کودکان، درمان مجانی کودکان کمتر از هفت سال در بیمارستان های دولتی و وابسته به دانشگاه های علوم پزشکی، و طراحی برنامه هایی برای شناسایی زودهنگام اختلالات تکامل کودکان، اجرای برنامه هایی برای پیشگیری یا درمان اختلال هایی چون «اختلالات در ارتباط با زبان»، «بیش فعالی»، «اختلال تمرکزی»، «اختلال یادگیری»، اختلال های بینایی، شنوایی، اوتیسم و... ؛
برای تداوم بخشیدن به اجرای با کیفیت تر این برنامه ها و ارتقاء آنها، همزمان با عزم جهانی برای ساختن جامعه ای سالم تر، و همگام با شعار «سازمان جهانی بهداشت»، لازم است اجرای برنامه هایی با سرفصل های زیر به صورت ویژه در دستور کار ما در نظام سلامت کشور قرار گیرد:
- افزایش آگاهی در رابطه با اهمیت و لزوم سلامت مادر و نوزاد و اولویت دادن به سلامت و رفاه مستمر زنان.
- پشتیبانی از سرمایه گذاری های موثر و توسعه قسمتهایی که به دنبال تأمین یا بهبود سلامت، ارتقاء سلامتی و کیفیت زندگی مادران و نوزادان هستند.
- تشویق و ترویج اقداماتی که از جانب نهادهای حکمرانی، مردم و مردم نهادها برای پشتیبانی از والدین و همینطور پشتیبانی از متخصصان حوزه سلامت صورت می گیرد ـ متخصصانی که در زمینه سلامت مادران و نوزادان نقشی اساسی ایفا می کنند.
- توجه به ابعاد سلامت روان در کنار سلامت جسمی
- عرضه آموزش های تخصصی و به روز در زمینه بارداری، زایمان و دوره بعد از زایمان
- اطلاع رسانی هوشمند و ارائه آموزش های همگانی مستمر در زمینه بارداری، زایمان و دوره بعد از زایمان
- تداوم و کیفیت بخشی به پایش، حمایت و پشتیبانی از مادران، قبل از بارداری، حین حاملگی و بعد از زایمان
این سرفصل ها می توانند در «هفته سلامت» که هر سال از اول تا هفتم اردیبهشت ماه در کشور برگزار می گردند، هم بشکل ویژه مورد توجه قرار گیرند.
بی شک اجرای طرح ملی «پزشک خانواده» که از برنامه های اصلی نظام سلامت کشور است، در کنار برنامه های افزایش «سواد سلامت» می تواند در تحقق اهداف شعار «شروع هایی سالم، آینده هایی امیدبخش» و تأمین سلامتی مادران، فرزندان و تقویت نهاد خانواده نقشی مهم و حیاتی ایفا کند.
روز جهانی سلامت همینطور مناسبتی است برای تقدیر از همه دست اندرکاران سختکوش حوزه سلامت. وظیفه خود می دانم ضمن تبریک این روز، از تلاش ها و مجاهدت های جامعه سلامت کشور سپاسگزاری کنم و برای شان سلامتی، نشاط و توفیق آرزو کنم.
امیدوارم در سال پیش رو با تلاش برای مرتفع ساختن یا کاهش مشکلات، کمبودها و مسایل کادر سلامت، با یاری و همکاری یکدیگر «شروع هایی سالم و آینده هایی امیدبخش» را برای جامعه ایران، بخصوص کودکان و مادران این سرزمین، بعنوان سرمایه های اصلی جامعه، رقم بزنیم.»



منبع:

1404/01/19
14:46:58
5.0 / 5
37
تگهای خبر: آموزش , پزشك , تخصص , چاقی
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۳ بعلاوه ۲
پربیننده ترین ها

پربحث ترین ها

جدیدترین ها

بریونی