ژن درمانی، درمانی موثر با ریسک بالا برای سرطان های وراثتی
به گزارش بریونی، اصفهان دکترای تخصصی پزشکی مولکولی اظهار داشت: ژن درمانی با وجود گران قیمت بودن و ریسک بالا روش تاثیرگذاری در بیماری های خونی ژنتیکی، بیماری های نقص ایمنی، خود ایمنی، کمبود ایمنی، برخی از سرطان ها، بیماری های خونی همچون آنمی داسی شکل و هموفیلی است.
محمدرضا شریفی در گفتگو با ایسنا اظهار نمود: تمام پروتئین ها و آنزیم هایی که در بدن ایجاد می شود، توسط ژن ها کد می شود و اگر یک ژنی معیوب باشد، می تواند در دو جهت عمل کند یا پروتئین معیوب تولید می کند یا آن ماده تولید نمی شود که ژن درمانی این چرخه را اصلاح می کند.
وی اضافه کرد: اگر ژن معیوب باشد و نتواند ماده مورد نظر را تولید نماید، آن ژن را کنار گذاشته و یک ژن سالم را جایگزین می کند و اگر یک جهش یا تغییر کوچکی در ژن ایجاد شده باشد؛ ژن درمانی می تواند با تغییر برخی از کدهای ژنتیکی ماده مورد نظر بدن را به شکل صحیح در اختیار آن بگذارد.
دکترای تخصصی پزشکی مولکولی در رابطه با معنای ژن درمانی نوین بیان نمود: در این شیوه، مداخله در ژن هایی که روی DNA بدن وجود دارد تا تولید پروتئین ها را ژن درمانی یا ژن تراپی می گویند.
شریفی افزود: به صورت عمده ضایعات ژنتیکی به شکل مادرزادی هستند یا بعد از تولد بر مبنای جهش ها ایجاد می شوند که مواد شیمیایی، آلودگی هوا و محیط می تواند اثرگذار باشد و جهش ایجاد شود.
وی بیان نمود: دو نوع سلول پیکری و سلول های جنسی در بدن وجود دارد. اگر جهش در سلول های ژرم لاین یا جنسی باشد می تواند نسل به نسل منتقل شود، اگر جهش در سلول های پیکری باشد در خود فرد همچون سرطان بروز پیدا می کند. به صورت مثال در بیماری مغز استخوان در اثر پرتوهای یونیزان جهشی ایجاد و باعث سرطان می شود.
دکترای تخصصی پزشکی مولکولی اظهار داشت: بیماری مغز استخوان به علت این که در سلول پیکری به وجود می آید، منتقل نمی گردد. بعضی سرطان ها مانند سرطان سینه با این که در سلول های پیکری وجود دارند، اما به علت ارثی بودن، منتقل می شود. برخی از سرطان ها مانند سرطان روده بزرگ، سرطان سینه و نوعی سرطان خون در برخی از خانواده ها بیشتر مشاهده می شود و احتمال ژنتیکی بودن آن بیشتر است.
شریفی اظهار نمود: ژن درمانی بسیار گران قیمت است. در برخی از بیماری ها مانند نقص های ایمنی مادرزادی، نقص های ژنتیکی ایمنی، برخی از سرطان های خون همچون لوسمی ها و در بیماری های خونی مثل تالاسمی و سیکل سل آنمی ها این شیوه درمان، قابل استفاده می باشد.
دکترای تخصصی پزشکی مولکولی اظهار داشت: تکنولوژی های نوین تا به مرحله تولید انبوه و عرضه برسد به زمان بسیار زیادی احتیاج دارد و تابحال به اندازه انگشتان دست ژن درمانی انجام شده است. فرایند آماده سازی درمان شامل پژوهشهای بسیار زیاد و با هزینه های میلیون دلاری است، هرچند که این شیوه ریسک بالایی دارد که امیدواریم در آینده پیشرفت های بیشتری در این حوزه داشته باشیم.
شریفی افزود: طبق مقالات موجود در دنیا درمان و بهبودی کامل پس از استفاده از ژن درمانی در بیماران حاصل شده است.
وی اظهار داشت: با عنایت به گران قیمت بودن و ریسک بالای این شیوه، برای برخی از بیماری ها مانند بیماری های خونی ژنتیکی، بیماری های نقص ایمنی، خود ایمنی، کمبود ایمنی، برخی از سرطان ها، بیماری های خونی همچون آنمی داسی شکل و هموفیلی روش درمان جایگزینی وجود ندارد.
منبع: beriooni.ir
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب