خطر مصرف زیاد آجیل برزیلی

خطر مصرف زیاد آجیل برزیلی

بریونی: آجیل برزیلی، یکی از انواع دانه ها با ارزش غذایی بالا، سرشار از آنتی اکسیدان ها، مواد معدنی مفید و مغذی و منبع خوبی از ویتامین های گروه B، کلسیم، روی (زینک)، منیزیم و ویتامین E است.


به گزارش بریونی به نقل از ایسنا، این دانه که سرشار از فیبر و حاوی مقادیر کمی «چربی های تک زنجیره ایِ غیراشباع» است، به کاهش کلسترول و بهبود سلامت قلب و کاهش خطر سکته مغزی کمک می نماید. بعلاوه گفته می شود که این خوردنی مغذی، التهاب را در بدن می کاهد، استخوان ها را تقویت می کند و برای بهبود توان شناختی نیز مفیدست.
همین طور ماده معدنی موسوم به «سلنیوم» که یکی از املاح ضروری برای بدن و موجود در آجیل برزیلی است، سیستم ایمنی بدن را تقویت کرده و عملکرد تیروئید را بهبود می بخشد، هرچند مقدار زیاد آن می تواند اثر معکوس داشته و برای سلامتی مضر باشد.
کارشناسان تغذیه در مورد این ماده معدنی می گویند که به افراد ۱۴ سال به بالا سفارش می شود روزانه ۵۵ میکروگرم (mcg) سلنیوم دریافت نمایند. همین طور میزان سفارش شده برای نوزادان، خردسالان و نوجوانان از ۱۵ میکروگرم تا ۴۰ میکروگرم در روز متغیر است.
سلنیوم فوایدی دارد، اما دریافت بیش از اندازه این ماده معدنیِ قوی به آسانی اتفاق می افتد و آجیل برزیلی هم حاوی غلظت بسیار بالایی از آنست، یعنی در هر وعده ی یک اونسی از این آجیل، حدود ۵۴۴ میکروگرم سلنیوم موجود است که تقریباً شامل شش عدد از این دانه می شود.
باتوجه به این محتوای بالای سلنیوم موجود در این نوع آجیل، به افراد هشدار داده می شود که بالاتر از یک تا دو عدد در روز از این دانه مصرف نکنند چونکه دریافت بیش از اندازه سلنیوم با بروز مشکلات تنفسی، لرزش، نارسایی کلیه و حملات قلبی مرتبط می باشد.

این هشدار به علت وجود مقادیر بالای سلنیوم در آجیل برزیلی است

در صورتیکه تحقیقات قبلی نشان داده است که سلنیوم دارای خواص پیشگیری کننده از سرطان است اما مطالعات جدیدتر در حقیقت عکس این را نشان می دهند، یعنی ممکنست مصرف دُز بالای آن، خطر مبتلاشدن به سرطان را افزایش دهد.
به گزارش دیلی میل، مقدار سفارش شده روزانه این ماده معدنی به آسانی در ماهی تُن، ساردین، میگو، گوشت گاو، بوقلمون، تخم مرغ و اسپاگتی نیز موجود است اما برخلاف آجیل برزیلی می توان این مواد غذایی را بدون نگرانی از دریافت بیش از اندازه سلنیوم، مصرف کرد.
دکتر «استیون کوآی»، پزشک-دانشمند متخصص در تحقیقات سرطان، سلنیوم را «شمشیری دولبه» نامیده است.

او به دیلی میل اظهار داشت: از یک طرف، این یک ماده معدنی کمیاب و حیاتیست که بدن شما برای سنتز DNA، عملکرد تیروئید و ایمنی از آن استفاده می نماید. اما از جانب دیگر، اگر از مرز ۴۰۰ میکروگرم در روز عبور کنید، گرفتار عارضه «سلنوسیس» یا مسمومیت با سلنیوم می شوید.
برخی مطالعات این ماده معدنی را به خاطر خنثی کردن حالت سمیِ جیوه ستایش می کنند، در صورتیکه برخی دیگر هشدار می دهند که این عنصر، یک سپر ضد سرطان نیست. در حقیقت دُز مصرفی آن، بسیار اهمیت دارد و مانند همه ترکیبات قدرتمند، اثرگذاری آن وابسته به مصرف متعادل است نه زیاد مصرف کردنش.
دکتر «مارتینا آمبارجیوا»، متخصص اورولوژی نیز می گوید: سلنیوم در صورت مصرف محدود و به میزان سفارش شده توسط پزشک، فوایدی دارد.
با این وجود، مصرف بیش از اندازه می تواند منجر به مسمومیت با سلنیوم شود و طیف وسیعی از علایم را بوجود آورد.
به رغم خطرات، به علت خواص محافظتی سلنیوم از DNA، مدت هاست که تصور می شود این ماده معدنی در پیش گیری از سرطان نقش دارد.
با اینحال یک بررسی جامع در این مورد، یافته های متفاوتی را نشان داد.
با تحلیل و بررسی داده های ۱۰ مطالعه که شامل بالاتر از ۲۷ هزار نفر بود، معلوم شد هیچ مدرکی بر اساس کاهش بروز سرطان با مصرف مکمل های سلنیوم وجود ندارد.
علاوه بر این، پژوهشگران گفتند تعدادی از مطالعات موجود در بررسی آنها در حقیقت «نگرانی هایی را به وجود آورده اند» و از افزایش موارد مبتلاشدن به سرطان پروستات و دیابت نوع ۲ در افرادی که مکمل سلنیوم مصرف می کنند، آگاهی داده اند.
این ماده معدنی نه فقط از سرطان جلوگیری نمی کند بلکه مطالعات دیگر نشان میدهد که در حقیقت می تواند خطر مبتلاشدن را هم افزایش دهد.
باتوجه به طیف گسترده نتایج و گاهی اوقات، نتیجه گیری های متناقض، کارشناسان می گویند تحقیقات بیشتری جهت بررسی رابطه بین سلنیوم و سرطان مورد نیاز است.



1404/02/01
11:13:11
5.0 / 5
15
تگهای خبر: استخوان , پزشك , تخصص , سلامت
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۹ بعلاوه ۲
پربیننده ترین ها

پربحث ترین ها

جدیدترین ها

بریونی