یادداشت میهمان،

ضرورت بازبینی در تعطیلات برای تقویت گردشگری در پسا كرونا

ضرورت بازبینی در تعطیلات برای تقویت گردشگری در پسا كرونا

به گزارش بریونی با عنایت به چالش های کشورمان در مقابل پیشرفت، ضرورت تغییر در بعضی رویکردها و بهره گیری از پیشران های قوی مانند گردشگری پایدار، می تواند اهرمی مؤثر بر کاهش میزان اثربخشی بحران ها باشد.



خبرگزاری مهر _ گروه جامعه؛ محمد جهانشاهی، کارشناس گردشگری و عضو انجمن بین الملی اکوتوریسم در یادداشتی که در اختیار خبرگزاری مهر قرار داده؛ نوشته است: «جمعیت ایران تنها تا حدود سال ۱۴۱۵ در پنجره جمعیتی قرار دارد که با عنایت به اهمیت این عامل مهم که جمعیت جوان و پویای کشور را در بر می گیرد و فرصت طلایی برای پیشرفت و توسعه هر کشوری به حساب می آید، کاهش نرخ باروری و روند رو به رشد سالمندی جمعیت طی سه دهه آینده نگرانی های جدی را برای ما به دنبال دارد. در سویی دیگر بحران کمبود منابع آبی با عنایت به کاهش نزولات جوی و عوامل انسانی سبب خالی شدن بخش زیادی از منابع سفره آب زیرزمینی شده، جایی که بیشتر از ۶۰ درصد نیاز آب آشامیدنی کشور و ۹۰ درصد نیازهای آبی کشاورزی را در بر می گیرد، حوزه ای که یک چهارم جمعیت شاغل و ۱۰ درصد تولید ناخالص داخلی را شامل می شود و بیشتر از ۶۰ درصد نیاز غذایی کشور را تأمین می کند. در همین شرایط آلودگی های زیست محیطی بخصوص در شهرها و کانون های جمعیتی خود از دیگر چالش هایی است که کشور ما سالانه هزینه های زیادی را در این رابطه متحمل می شود. عاملی که بین ۳ تا ۷ درصد تولید ناخالص داخلی کشورها را در جهت رفع و مبارزه با آن می بلعد.
بر اساس گزارش بانک جهانی در سال ۲۰۱۸ اگر از غلظت کنونی هوای تهران که ۳۲ میکروگرم بر مترمکعب است به ۱۰ میکروگرم بر مترمکعب برسد سالیانه بیشتر از یک میلیارد و هشتصد میلیون دلار بابت خسارت های اقتصادی و پیشگیری و درمان این شهر صرفه جویی می گردد. اینها بخشی از چالش هایی است که کشور ما را درگیر خود کرده است. در این شرایط تغییر در بعضی سیاست ها و روندهای حاکم به منظور اثربخشی بر جهت و سرعت این دست چالش ها الزامی به نظر می آید.
توسعه صنعت توریسم با عنایت به این که بخش عمده آنرا کسب و کارهای خیلی کوچک (میکرو) و کوچک در بر می گیرند و همینطور به واسطه ظرفیت ها و منابع گسترده تاریخی، طبیعی و فرهنگی در گوشه و کنار کشور بخصوص در خارج از شهرها و تغییرات اجتماعی جامعه ایرانی طی سالهای اخیر که افزایش سفر به مناطق روستایی و گسترش مقاصد سفرهای داخلی را به دنبال داشته با در نظر گرفتن سرعت و میزان ارزآوری آن در اقتصاد کشور، یکی از مهم ترین نگاههای نوین مدیریت در کلان محسوب می گردد. نگاهی که توجه جدی و آینده پژوهانه به آن می تواند علاوه بر افزایش فرصت های شغلی و گردش مالی بیشتر در داخل کشور نقش جدی در کاهش عوامل اثربخش در کندی نرخ رشد جمعیت داشته باشد و همینطور بعنوان یک فعالیت مکمل برای بخش کشاورزی عاملی برای تقویت بخش های مولد کشور همچون روستاها و معیشت پایدار روستاییان قلمداد شود.
فعالیت بیشتر از ۲۰۰۰ اقامت گاه روستایی و بوم گردی و صدها هزار صنعتگر و تولید کننده صنایع دستی در خارج از محیط های شهری تنها بخشی از این ظرفیت ها است. امروزه نقش کسب و کارهای کوچک) ۵ تا ۱۰ نفره (در اقتصاد جهانی بعنوان پایه و ستون قلمداد می شود و آمارها در بسیاری کشورهای توسعه یافته یا درحال توسعه نشان دهنده سهم فوق العاده این دست فعالیت ها در توسعه و پیشبرد کشورهاست تا جایی که در استرالیا بیشتر از ۸۹ درصد کسب و کارها را در بر می گیرد یا در فیلیپین که این عدد به بیشتر از ۸۹ درصد از کل کسب و کارهای کوچک را مشاغل خانگی یا کسب و کارهای خیلی کوچک) کمتر از ۵ نفر (تشکیل می دهند.
بیش از ۸۰ درصد کسب و کارهای گردشگری را بخش های کوچک و خیلی کوچک در بر می گیرد و سهم گردشگری داخلی از کل گردش مالی این صنعت بین ۷۵ تا ۸۰ درصد است و در کنار همه این عوامل از ابعاد گسترده تری میتوان به این صنعت بزرگ خدماتی نگاه جدی تری داشت.
یکی از نیازهای اصلی برای تحقق این مهم در کشور ما تغییر در میزان تعطیلات است. تعطیلی بعنوان آخر هفته و کار نقش مهمی در توسعه صنعت توریسم دارد و بگونه ای مهم ترین عامل بهره برداری و نقش آفرینی آن در جامعه محسوب می گردد. هم اکنون ایران با داشتن تنها یک روز تعطیل در هفته) جمعه (در میان ۱۱۴ کشور جهان که شامل ۵۰ اقتصاد بزرگ و کشورهای با جمعیت غالب مسلمان می شود، صاحب رتبه اول است و تقریباً همه کشورها ۵ روز در هفته را به کار و ۲ روز را به تعطیلی و فراغت جامعه اختصاص داده اند. تعطیلی دو روزه علاوه بر این که سبب افزایش حجم بازار مصرفی و افزایش فروش کالاها و تولیدات داخلی و محلی می گردد فرصتی برای بازیابی هوا و کاهش آلودگی ها می شود.
جمعیت ایران در بیشتر از ۱۲۵۰ شهر و بیشتر از ۶۰ هزار منطقه روستایی و عشایری تقسیم شده است و این فرصت خوبی برای توزیع ثروت و تقویت مناطق کمتر توسعه یافته به حساب می آید. حالا یکی از اشکالات جدی پیش روی توسعه گردشگری کشور، عدم توزیع مناسب تعطیلات در طول سال است عاملی که سبب خیلی از مشکلات و معضلات همچون فشار به برخی مقاصد، ایجاد مشکلات زیست محیطی، ایجاد ترافیک و بالا رفتن میزان صدمات جانی و مالی و عدم توسعه متوازن گردد.
در حال حاضر کشور ما با وجود ۲۶ روز تعطیلی مناسبتی، ملی و مذهبی و با احتساب یک روز تعطیلی هفتگی با ۱۰۴ روز تعطیلی جزو کشورهایی با پایین ترین میزان تعطیلی محسوب می گردد عددی که به صورت متوسط در دنیا بین ۱۱۷ تا ۱۲۵ روز متغیر است. از سویی دیگر با عنایت به این که در خیلی از کشورهای مسلمان و همسایه روزهای جمعه و شنبه تعطیلی دو روزه دارند و بسیاری کشورها هم شنبه و یکشنبه و با در نظر گرفتن تعطیلی جمعه در ایران عملاً بین ۳ تا ۴ روز فعالیتهای اقتصادی و ارتباط بازرگانی ما با دیگر کشورها قطع می شود و این خود عاملی برای ایجاد محدودیت در بهره گیری از ظرفیت های بخش های مختلف کشور است.
در دهه گذشته مطالعات تطبیقی و بررسی های جدی توسط مرکز پژوهش های مجلس و نهادهای اقتصادی همچون اتاق بازرگانی و سازمان میراث فرهنگی و صنایع دستی و گردشگری پیرامون این مورد انجام گرفت و تا بررسی در کمیسیون های مجلس هم پیش رفت اما به علت اختلاف نظرها و عدم پیگیری جدی و مداوم به نتیجه نرسید تا جایی که حتی بحث تغییر یا حذف تبصره ۳ ماده ۸۷ قانون خدمات کشوری که ۴۴ ساعت کار در ۶ روز هفته را مبنا قرار داده هم عنوان شد اما با به انتها رسیدن عمر مجلس نهم پیگیری آن منتفی شد. با عنایت به مطالعات گسترده در جهان حالا کاهش ساعت کار در هفته به میزانی گاه تا ۲۶ ساعت مثلا در آلمان یا ۳۹ ساعت در فرانسه تأثیرات اجتماعی و اقتصادی و نقش آن بر افزایش راندمان و بهره وری کارکنان و هم توسعه کسب و کارهای در ارتباط با بخش هایی چون گردشگری را به خوبی مشاهده کرده اند. تقویت روابط خانوادگی، افزایش نشاط اجتماعی، کاهش آلایندگی و مصرف انرژی و از همه مهم تر سبب یکنواختی بیشتر در نمودار توزیع سفرهای داخلی در کشور می شود.
هفته کار در کشور ما با سنت دین اسلام مطابقت دارد و همچون اکثریت کشورهای اسلامی، روز جمعه روز نماز جماعت و فراغت از کار و توجه بیشتر به خانواده است. تغییر در میزان و زمان تعطیلات آخر هفته طی ۲۰ سال قبل در بطن تصمیم گیری های کشورهای اسلامی بعنوان یک لزوم جهت نزدیکی بیشتر با تحولات اقتصادی – اجتماعی بین المللی جدیت پیدا کرد و به نظر می آید این مهم از منظر و ابعاد مختلف باید در میان مراکز تصمیم ساز کشور ما هم مورد بحث و گفتگو واقع شود.
با توجه به چالش هایی که کشور ما در مقابل پیشرفت و توسعه خود می بیند، ضرورت تغییر در بعضی رویکردها و ایجاد شرایط و بستر مناسب جهت جریان سازی حرکت های جدید و بهره گیری از برخی پیشران های قوی همچون گردشگری پایدار، می تواند بعنوان اهرمی مؤثر بر کاهش میزان اثربخشی برخی بحران ها مورد استفاده قرار گیرد.
حالا که مدیریت کاهش مصرف انرژی، استراتژی تعطیلات دو روزه آخر هفته را تجربه می کند، زمان مناسبی برای توجه جدی به این تغییر رویکرد است تا مسیر درون زایی اقتصاد کشور، جهش پایداری را تجربه کند. با عنایت به وسعت کشور و تنوع اقلیمی و فرهنگی و هم جمعیت ۸۵ میلیونی، شاهد حرکت های قابل توجه ای در جریان عرضه و تقاضا و تحرک بازار خواهیم بود و این تغییر بنیادی می تواند، در کوتاه مدت سریع ترین راه برای جبران آسیب های کرونا و در دراز مدت، افزایش سهم خدمات در اقتصاد کشور و تولید ناخالصی داخلی باشد اتفاقی که می تواند ارزش افزوده بیشتری در جامعه و توسط گروه های بیشتری ایجاد نماید.»


منبع:

1400/05/02
12:07:05
5.0 / 5
1128
تگهای خبر: اقامت , تولید , خدمات , سازمان میراث فرهنگی
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۷ بعلاوه ۱
بریونی