بیمارانی که نباید ذره ای آرد گندم یا جو مصرف کنند
به گزارش بریونی، متخصص تغذیه اظهار داشت: افرادی که دچار بیماری سلیاک هستند باید رژیم غذایی بدون گلوتن داشته باشند، بدین سبب مصرف هر ماده غذایی که در آن گلوتن وجود دارد؛ غیرمجاز است.
آزیتا حکمت دوش پزشک عمومی و متخصص تغذیه در گفت و گو با خبرنگار مهر، به نکات مهمی درباره ی رژیم غذایی بیماران دچار سلیاک و التهاب روده اشاره نمود. حکمت دوست درباب رژیم بیماران دچار سلیاک اظهار داشت: این افراد باید رژیم غذایی بدون گلوتن داشته باشند. گلوتن در گندم و جو وجود دارد، بدین سبب مصرف هر ماده غذایی که از این دو غله تهیه شود، غیرمجاز است. همچون این مواد می توان به نان، شیرینی، کیک، ماکارونی و بیسکویت اشاره نمود. وی اضافه کرد: جایگزین های مناسب برای این بیماران شامل برنج، ذرت، سیب زمینی و کینوا است. در وعده های غذایی مانند شام و ناهار، بهتر است این افراد بجای نان، پلو و سیب زمینی مصرف کنند. همین طور در وعده صبحانه، می توانند بجای نان، سیب زمینی با تخم مرغ، کینوا با پنیر یا از نان های بدون گلوتن بهره گیرند. این نان ها از آرد برنج، آرد سیب زمینی، آرد سویا یا آرد ذرت تهیه می شوند. متخصص تغذیه مطرح کرد: بیماران دچار سلیاک نباید حتی ذره ای آرد گندم یا جو مصرف کنند، چونکه کوچک ترین میزان گلوتن هم برایشان مضر است. به این جهت، هنگام خرید رب گوجه فرنگی، رب انار، کنسروها، ادویه ها و حتی ماست باید برچسب محصول را بررسی نمایند تا از عدم وجود آلودگی با آرد گندم و جو مطمئن شوند. برای اطمینان بیشتر، سفارش می شود برخی اقلام مانند رب گوجه و ماست را در منزل تهیه کنند. وی گفت: نکته ای که بیماران دچار سلیاک این است که اگر می خواهند از مواد غذایی بیرون مانند رستوران بهره گیرند باید توجه داشته باشند که مواد اولیه غذای مورد نظر نیز نباید حاوی نان یا آرد گندم باشد برای اینکه مصرف آن برای فرد خطرناکست. سفارش می شود افراد هنگام غذا خوردن در رستوران درباره ی مواد اولیه غذا پرس وجو کنند. در فست فودها نیز بیشتر غذاها دارای گلوتن هستند، مگر این که فرد غذایی مانند مرغ سوخاری را در خانه و با آرد برنج و ادویه های سالم تهیه نماید.
رژیم غذایی در بیماران دچار التهاب روده حکمت دوش در ادامه اظهار داشت: علت دقیق این بیماری معین نمی باشد، اما بنظر می رسد باکتری های پاتوژن و آلودگی های غذایی در افراد دارای استعداد ژنتیکی، موجب بروز التهاب در روده شوند. درمان اصلی این بیماران دارودرمانی است، اما رژیم غذایی سالم می تواند شدت بیماری را کم کند و نیاز به دارو را بکاهد. پزشک عمومی بیان کرد: رژیم غذایی بیماران دچار التهاب روده باید سالم، تمیز و خوب پخته شده باشد. همین طور این افراد نباید مواد غذایی نفاخ مانند حبوبات، هندوانه، گیلاس و زردآلو مصرف کنند، اما مصرف موز، مرکبات شیرین، سبزیجات پخته مانند اسفناج، هویج، گوجه فرنگی و کدو برایشان مفید می باشد. وی با اشاره به این که بیماران التهاب روده مانند بیماران دچار سلیاک نیاز به قطع صددرصدی گندم ندارند اذعان کرد: مصرف گندم و جو در بیماران التهاب روده بصورت محدود قابل استفاده می باشد و مانند بیماران سلیاک نیاز به حذف کامل آن ندارند اما سفارش می شود این افراد مصرف نان را کاهش داده و بیشتر برنج و سیب زمینی را جایگزین کنند. حکمت دوش عنوان کرد: ماست، دوغ، کشک و پنیر برای بیماران دچار التهاب روده مفید می باشد، اما مصرف شیر به سبب ایجاد نفخ، باید محدود شود. در صورت نیاز، می توان از شیرهای بدون لاکتوز استفاده کرد. وی درباب غذاهای رستورانی و فست فود نیز توضیح داد: بیماران دچار التهاب روده بهتر است غذاهای خانگی تازه و سالم مصرف کنند، برای اینکه غذاهای رستورانی به طور معمول مانده هستند و روغن های استفاده شده در آنها چندین بار حرارت دیده اند.
توصیه های مراقبتی برای بیماران دچار سلیاک و التهاب روده متخصص تغذیه گفت: که بیماران دچار سلیاک و التهاب روده هنگام خرید محصولات بسته بندی شده، برچسب مواد تشکیل دهنده را بررسی نمایند، چونکه برخی فرآورده ها مانند ماست های صنعتی ممکنست حاوی آرد گندم باشند. همچنین، مصرف نوشابه ها به سبب احتمال وجود ترکیبات مضر سفارش نمی گردد. حکمت دوش اشاره کرد: افراد دچار سلیاک باید رژیم بدون گلوتن داشته باشند و از مصرف هر نوع محصول حاوی گندم و جو اجتناب کنند. درحالی که افراد دچار التهاب روده نیاز به محدودیت کامل گلوتن ندارند، اما باید از مصرف غذاهای نفاخ و تحریک کننده پرهیز کنند. در هر دو گروه، مصرف غذاهای خانگی سالم و تازه اهمیت بالایی دارد.
منبع: beriooni.ir
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب