مدیرعامل بانك خون بندناف رویان:

خون بندناف، زباله زایمانی نیست

خون بندناف، زباله زایمانی نیست

به گزارش بریونی، مدیرعامل بانک خون بندناف رویان با اعلان اینکه سلول های بنیادی خون بندناف و ضمائم زایمانی به عنوان زباله بیولوژیکی دور ریخته می شوند، اظهار داشت: این درحالیست که ضمائم زایمانی باارزش هستند و در صورتی که ذخیره شوند در عرصه پزشکی کاربرد دارند.


به گزارش بریونی به نقل از ایسنا، دکتر مرتضی ضرابی در نشست خبری «زخم پوش بیولوژیک و خدمات ذخیره سازی پالپ دندان» که بمناسبت روز جهانی خون بندناف برگزار شد، اظهار نمود: کشورها به سلول های بنیادی خون بندناف توجه کرده اند و به علت این که این مورد در کانون توجه کشورهای مختلف قرار گرفته است، یک روز بعنوان روز جهانی خون بندناف درنظر گرفته شده است.
وی افزود: سلول های بنیادی خون بندناف و ضمائم زایمانی بعنوان زباله بیولوژیکی دور ریخته می شوند، اما بررسی ها مبین اینست که ضمائم زایمانی و سلول های بنیادی خون بند ناف، زباله بیولوژیکی نیستند؛ بلکه ضمائم ارزشمندی هستند و در صورتی که ذخیره شوند در حوزه پزشکی کاربرد دارند.
مدیرعامل بانک خون بندناف رویان ضمن گرامیداشت مرحوم کاظمی آشتیانی اظهار نمود: مرحوم کاظمی آشتیانی، بنیانگذار پژوهشگاه رویان، بنیانگذار تحقیقات سلول های بنیادی و بانک خون بند ناف بود. شرکت فناوری بن یاخته های رویان در سال ۱۳۸۴ با هدف تأمین سلول های بنیادی مورد نیاز مراکز پیوند افتتاح شد.
ضرابی در رابطه با سلول های بنیادی توضیح داد: هر سلولی که بتواند قدرت «خودنوزایی» داشته باشد و توانایی تمایز به سلول های دیگر را داشته باشد، سلول بنیادی است. دو نوع سلول بنیادی در بدن وجود دارد؛ سلول های بنیادی «خون ساز» و «غیر خون ساز». سلول های بنیادی خونساز، سلول های خونی را تولید و بازسازی می کنند و سلول های غیرخون ساز هم سایر بافت های بدن را تولید می کنند.
او در رابطه با منابع سلول های بنیادی خاطرنشان کرد: خون محیطی، مغزاستخوان و خون بندناف بعنوان ۳ منبع اصلی سلول های بنیادی خونساز هستند و خوشبختانه امکان تأمین این منابع در شرکت فناوری بن یاخته رویان وجود دارد.
او در رابطه با مهم ترین منابع سلول های بنیادی غیرخونی هم توضیح داد: بافت بندناف، بافت چربی و پالپ دندان بعنوان مهم ترین منابع سلول های بنیادی غیر خونی هستند.
ضرابی در رابطه با کاربرد سلول های بنیادی توضیح داد: اگر سلول های بنیادی می توانند جایگزین سلول های بدن در بافت های صدمه دیده شوند، می توانند در درمان بیماری های مختلف اثرگذار باشند. سلول های بنیادی خونساز در بیماری هایی که منشاء خونی دارند، کاربرد دارند و سلول های بنیادی غیر خون ساز هم در بیماری هایی که منشاء عصبی دارند، قابلیت کاربرد دارند.
مدیرعامل شرکت فناوری بن یاخته رویان افزود: سلول های خون ساز برای درمان بیماری هایی مانند سرطان خون، تالاسمی، نقص سیستم ایمنی و کم خونی های مادرزادی استفاده می شوند. همینطور سلول های بنیادی غیرخونی می توانند برای بیماری های عصبی و بیماری های ارتوپدی استفاده شوند که این مورد درحال سپری کردن کارآزمایی بالینی است و محققان امیدوارند که بتوانند از این سلول ها برای درمان بیماری استفاده نمایند.
ضرابی با اشاره به اینکه شرکت فناوری بن یاخته رویان، اغلب با عنوان بانک خون بند ناف شناخته می شود، خاطرنشان کرد: هم اکنون، بانک جامع محصولات زیستی را در اختیار داریم. شرکت فناوری بن یاخته رویان از بانک خون بند ناف به یک بانک جامع ذخایر زیستی تبدیل گشته است. علاوه بر بانک خون بند ناف، بانک سلول بنیادی مغز استخوان، بانک سلول بنیادی خون محیطی، بانک سلول بنیادی غیرخونی بند ناف، بانک سلول های بنیادی پالپ دندان را در اختیار داریم.
او افزود: همینطور موفق به ایجاد بانک هایی از سرم خون بندناف و پلاسمای خون بند ناف شده ایم که در امور تحقیقاتی و درمانی به کار می آید. یکی از مهم ترین بانکهای شرکت فناوری بن یاخته رویان، بانک اطلاعاتی HLA است که نمونه مناسب را ازمیان ۲۳۰هزار نمونه ای خون بندنافی که ذخیره کرده ایم برای پیوند انتخاب نماییم.
مدیرعامل شرکت فناوری بن یاخته رویان اظهار داشت: تنها بانک ذخایر ژنتیک هستیم که توانسته ایم بانک خون بند ناف، بانک سلول بنیادی مغز استخوان، بانک سلول بنیادی خون محیطی، بانک سلول بنیادی غیرخونی بند ناف، بانک سلول های بنیادی پالپ دندان، بانک HLA، پلاسمای خون بند ناف، بانک سلول های غیرخونی بندناف را درکنار یکدیگر ذخیره نماییم و به مراکز پیوند و تحقیقاتی عرضه دهیم.
وی با اشاره به اینکه ذخیره سازی ۲۳۰هزار نمونه خون بندناف را یک موفقیت قلمداد می نماییم، اضافه کرد: بزرگترین ظرفیت ذخیره سازی خون بندناف در منطقه را در اختیار داریم که چنین شرایطی احتمال یافتن نمونه مناسب برای پیوند را زیاد می کند.
مدیرعامل شرکت فناوری بن یاخته های رویان در رابطه با ذخیره سازی خون بندناف از سایر کشورها در بانک خون بندناف رویان اظهار داشت: ذخایر خون بندناف برخی کشورهای همسایه و برخی کشورهای اروپایی را در اختیار داریم؛ به نحوی که زایمان در کشور دیگر انجام و خون بندناف به کشور منتقل شده است.
او در رابطه با ثبت بانک خون بندناف پژوهشگاه رویان در نقشه جهانی بانکهای خون بندناف اظهار داشت: امیدوارم بتوانیم ارتباطات بین المللی با بانکهای بین المللی برقرارکنیم تا شرایط انتقال نمونه ها فراهم گردد.
مدیرعامل شرکت فناوری های بن یاخته رویان در ارتباط با بومی سازی دانش فنی بانک خون بندناف توضیح داد: هم اکنون، دانش فنی دستیابی به منابع، امکان تمایز، استفاده تحقیقاتی و درمانی و نگهداری طولانی مدت بیشتر از ۲۰ سال در این بانک بومی سازی شده است.
ضرابی با اشاره به اینکه محصولات خون بندناف در دمای منفی ۱۹۶ درجه سانتیگراد به مدت نامحدود نگهداری می شوند، اضافه کرد: بر مبنای استانداردهای جهانی، محصولات خون به مدت ۲۵ سال قابلیت نگهداری دارند و در صورت افزایش تجربه میتوان این محصولات را به مدت ۳۰ سال نگهداری کرد.
مدیرعامل شرکت فناوری بن یاخته رویان با اشاره به اینکه به دانش فنی ذخیره سازی خون بندناف دست یافته ایم، اضافه کرد: به واسطه دستیابی به دانش فنی بعضی از کشورها خواستار ایجاد بانک خون بندناف هستند. دو کشور عراق و قزاقستان خواستار ایجاد بانک خون بندناف در کشور خود هستند که قراردادهای این مورد را امضا کرده ایم.
وی در رابطه با پالایشگاه محصولات زایمانی پژوهشگاه رویان توضیح داد: این پالایشگاه نسبت به پالایش ضمائم زایمانی و بافت هایی که پس از زایمان دور ریخته می شوند، اقدام می کند. پالایش ضمائم زایمانی، یک مبحث جدید در دنیا به حساب می آید و در دنیا بدون نظیر است. پالایشگاه محصولات زایمانی می تواند خون بندناف، بافت بندناف، پرده جنینی، مایع جنینی و جفت را پالایش کنند. تجربه ثابت کرده است که ضمائم زایمانی، زباله نیستند.
او در رابطه با تولید نخستین محصولات پالایشگاه ضمائم زایمانی اظهار نمود: «پرده آمنیوتیک»، نخستین محصول پالایشگاه ضمائم زایمانی است و امکان عرضه این محصول وجود دارد. این محصول با نام «امی کر» نخستین محصولی است که پروانه تولید و بهره برداری از وزارت بهداشت دریافت کرده است و می تواند در ترمیم و بازسازی بافت و زخم سوختگی و زخم جراحی مورد استفاده قرار گیرد. این محصول به شکل یک پانسمان خشک در بسته بندی های مختلف آماده شده و نخستین محصول پالایشگاه است. پیشبینی می نماییم بیشتر از ۲۰ محصول بتوانیم در پالایشگاه فرآوری نماییم.
وی در رابطه با راه اندازی پالایشگاه ضمائم زایمان اظهار داشت: این پالایشگاه تا آخر سال در پارک پردیس راه اندازی می شود. این محصول برای ترمیم زخم های سوختگی، زخم دیابتی، زخم بستر و... استفاده می شود. ما در قدم اول پیشبینی تولید ۱۰۰۰ قطعه در ماه را داشتیم، ولی هم اکنون با درخواست چهار برابری مواجه شدیم که در مراکز سوختگی استفاده گردد. همینطور این محصول امکان صادرات و قدرت رقابت با محصولات خارجی دارد.
ضرابی با اشاره به اینکه این محصول یک سد زیستی برای ترمیم زخم است، افزود: همینطور قابلیت جذب توسط بدن دارد و بدون عارضه و حساسیت، قدرت اثرگذاری ۳ تا ۵ روزه دارد.
مدیر عامل شرکت فناوری بن یاخته رویان اظهار داشت: یکی از خدمات مورد تقاضا که در بانک سلول های بنیادی بوجود آورده ایم، بانک سلول های بنیادی ریشه دندان است. بررسی ها مبین اینست که ریشه دندان، سلول های بنیادی غیر خونی دارد و در درمان بیماری های عصبی مورد استفاده قرار می گیرد. پژوهشگاه رویان با راه اندازی این بانک قصد دارد که کارآزمایی بالینی این مورد را آغاز کند. این امکان بزودی در کمتر از یک ماه آینده فراهم خواهد شد.
وی اظهار داشت: امکان ذخیره سازی دندان های شیری، دندان عقل و دندان جراحی شده با ریشه سالم وجود دارد. در وهله نخست، بانک عمومی را راه اندازی می نماییم سپس نسبت به ساخت بانک اختصاصی برای خانواده های متقاضی اقدام می نماییم.
ضرابی با اشاره به اینکه ذخیره سلول های بنیادی از اهمیت فراوانی برخوردار است، اظهار داشت: اگر بخواهیم نمونه برای پیوند بیماران نیازمند را از سایر کشورها وارد نماییم وزارت بهداشت می بایست برای هر نمونه بیشتر از ۴۰ هزار یورو پرداخت کند.
ضرابی در رابطه با کاربرد سلول های بنیادی برای درمان بیماری ها هم اظهار داشت: سلول های بنیادی، پتانسیل درمان ۸۰ بیماری را دارد. منظور از پتانسیل سلول های بنیادی برای درمان بیماری ها اینست که اگر بتوان یک سلول بنیادی را جایگزین سلول یا بافت صدمه دیده نماییم، میتوان به درمان آن بیماری فکر کرد. به صورت مثال در رویارویی با اشخاصی که دچار تالاسمی هستند، گفته می شود که سلول های بنیادی را از فردی که بیمار با او تطابق ژنتیکی دارد، سلول های بنیادی خون ساز را دریافت نمایند و به بیمار پیوند زنند.
وی افزود: مبحث پیوند در ارتباط با بیمارانی که گرفتار سکته قلبی شده اند هم مطرح می شود؛ اگر بتوانیم سلول های بنیادی را در بافت هایی که به علت سکته قلبی صدمه دیده اند، تزریق نماییم، سلول های بنیادی به ترمیم بافت قلبی کمک می نماید. اگر بتوانیم در بیماری های عصبی سلول های بنیادی را به ریشه عصب تزریق نماییم میتوان به بهبود بیماری کمک کرد.
مدیر عامل شرکت فناوری های بن یاخته رویان اظهار داشت: بیشتر از یکهزار کارآزمایی بالینی در ارتباط با سلول های بنیادی انجام شده است. کارآزمایی های بالینی در سه فاز انجام می شود؛ فاز یک کارآزمایی های بالینی در ارتباط با عارضه ها است و اگر از بی عارضه بودن سلول های بنیادی اطمینان خاطر پیدا کردند فاز یک کارآزمایی انجام شده است.
ضرابی اضافه کرد: همینطور فاز ۲ و ۳ کارآزمایی ها در ارتباط با اثربخشی سلول های بنیادی است. خوشبختانه کارآزمایی های بالینی در ارتباط با بیماران دچار فلج مغزی، دیابت، اوتیسم، آرتروز، MS و ALS را شروع کرده ایم. هم اکنون، کارآزمایی در ارتباط با بیماران دچار فلج مغزی در آستانه ورود به فاز ۳ است که کارآزمایی این افراد برای کودکان ۴ تا ۱۴ سال دچار فلج مغزی را در سال ۹۷ آغاز کردیم حدود ۱۵۰ پیوند انجام شده است؛ امیدوارم با اثربخش بودن پیوندها و دریافت مجوز از وزارت بهداشت بتوانیم مجوز فاز سوم کارآزمایی را دریافت نماییم.
او با اشاره به اینکه سالانه حدود ۲۰هزار تا ۲۵هزار خون بندناف را ذخیره می نماییم، اضافه کرد: بر مبنای آخرین آمار مرکز مدیریت پیوند، سال گذشته، ۱۵ نمونه از کشورهای خارجی برای پیوند به کشور وارد شد. علاوه بر پژوهشگاه رویان، سازمان انتقال خون هم بانک ذخیره خون بند ناف دارد که ظرفیت آن به میزان پژوهشگاه رویان نیست.
ضرابی در جواب پرسش یک خبرنگار اظهار داشت: حجم خونی که می توانیم از خون بند ناف ذخیره نماییم حدود ۸۰ تا ۲۰۰ میلی لیتر است و سلول هایی که در این میزان ذخیره می شود بین ۸۰۰ میلیون تا ۲ میلیارد سلول است. عواملی مانند طبیعی بودن زایمان یا سزارین، طول بند ناف، اندازه جفت، زایمان درون رحمی و خارج رحمی در میزان خونی که از بندناف گرفته می شود، اثرگذار می باشد.
وی با اشاره به اینکه یک میلیارد سلول در هر کیسه ذخیره می شود، اضافه کرد: تعداد دفعات استفاده از سلول های بنیادی به نوع بیماری و وزن بیمار بستگی دارد؛ به صورت مثال، با عنایت به این که بر مبنای وزن بدن در بیماری های خونی به بیمار سلول تزریق می شود به صورت معمول یک کیسه استفاده می شود. سلول های بنیادی غیر خونی به تطابق ژنتیکی نیاز ندارد و بسیار تکثیرپذیر هستند؛ ازاین رو هنگامی که از سلول های غیر خونی بندناف استفاده می نماییم، میتوان از این سلول ها برای درمان ۲۰ بیمار بهره برد.
ضرابی در جواب پرسش ایسنا در رابطه با وضعیت بانک HLA پژوهشگاه رویان اظهار داشت: وضعیت بانک اطلاعاتی HLA کشور مناسب نمی باشد. پیشبینی کرده بودیم که ۵۰۰هزاز نمونه با شناسنامه ژنتیکی ذخیره نماییم. وضعیت مراکز نگهداری در دنیا به این شکل است که موارد را شناسایی می کنند و بیماران در صورت احتیاج به مراکز ذخیره بانک اطلاعاتی رجوع می کنند و نیاز خویش را برطرف می کنند. میزان ذخایر بانک اطلاعاتی برخی مراکز دنیا حدود ۷ میلیون نمونه را ثبت کرده اند. پژوهشکاه رویان توانسته است بانک اطلاعاتی ۱۰۰هزار مواردی را که نگهداری می کند به ثبت برساند. همینطور بانک اطلاعاتی سازمان انتقال خون ۶هزار و تعدادی در بیمارستان شریعتی بعنوان مرکز پیوند است.
وی ادامه داد: مجموع بانک اطلاعاتی کشور حدود ۱۲۰هزار مورد است. وزارت بهداشت می بایست از مراکزی که می توانند بانک HLA را ذخیره کنند، حمایت کند.
ضرابی در انتها اظهار داشت: مشکلی در رابطه با برخی خانواده هایی که متقاضی ذخیره سازی خون بندناف خود در پژوهشگاه رویان هستند اما در کشورهای دیگر حضور دارند، وجود ندارد. همینطور به علت این که اطلاعات پژوهشگاه رویان در بانک جهانی ثبت شده، امکان عرضه آن به سایر کشورها وجود دارد. بازهم تاکید می کنم که انتقال این محصولات به علت مسائلی مانند ارتباط میان کشورها دشوار می باشد و اغلب توسط اشخاص منتقل می شود. حل این مورد به همکاری همه‌جانبه وزارت بهداشت، وزارت امور خارجه، گمرک و سازمان پدافند غیرعامل نیاز دارد.



منبع:

1403/08/22
09:51:25
5.0 / 5
96
تگهای خبر: استخوان , بیماران , پزشك , تولید
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۷ بعلاوه ۳
بریونی