گزارش بریونی؛

نقش بوفه مدارس در بروز بیماری کبد چرب

نقش بوفه مدارس در بروز بیماری کبد چرب

به گزارش بریونی، یک فوق تخصص گوارش و کبد، از نقش بوفه مدارس در بروز بیماری کبد چرب گفت.


به گزارش بریونی به نقل از مهر، کبد چرب به علت کم تحرکی، افزایش وزن و استفاده از غذاهای پرکالری، کم فیبر و غذاهای آماده بروز می کند. آن چه مسلم است و میتوان بر این ادعا تاکید و اصرار داشت، اینست که کبد چرب را میتوان سوغات زندگی صنعتی دانست که سبب تهدید سلامت جوامع شده است. در این میان، متأسفانه شاهد شیوع این بیماری در سنین کودکی و نوجوانی هم هستیم؛ در حالیکه تا یکی دو دهه قبل، این قبیل عارضه ها را می بایست در سنین بزرگسالی به بعد جستجو می کردیم. اما، امروزه شاهد کبد چرب در کودکان و نوجوانانی هستیم که بسمت مصرف خوراکی ها و غذاهای آماده رفته اند و در عین حال، هیچ تحرک و فعالیت فیزیکی هم ندارند. عبدالرضا نوروزی رئیس انجمن تغذیه بالینی ایران، با عنوان این مطلب که چاقی و عوارض آن در ایران به سرعت رو به افزایش است، اظهار داشت: با این روند که پیش می رویم، جایگاه ایران در جهان از رتبه فعلی که چهل و دوم است، در ۱۴۱۴ به رتبه نهم می رسد. سیدموید علویان فوق تخصص گوارش و کبد، در ارتباط با نقش بوفه مدارس در شیوع کبد چرب، اظهار داشت: خیلی از بوفه ها به کودکان مواد غذایی مانند کیک هایی با قند و روغن های ناسالم می فروشند. این کیک ها امکان دارد دارای شیره های خوشمزه ولی غیربهداشتی باشند که سبب می شود کودکان به مصرف خوراکیهای بسیار شیرین عادت کنند. وی در عین حال تصریح کرد: گرسنگی ناشی از اُفت قند خون می تواند قدرت یادگیری را کم کند، اما بعضی از میان وعده هایی که در بوفه مدارس عرضه می شوند، چندان سالم نیستند. علویان در ادامه چند پیشنهاد را برای عرضه تغذیه سالم در بوفه مدارس بیان کرد و اضافه کرد: به جای چیپس های صنعتی که حاوی اسیدهای چرب ترانس و نمک بالا هستند، میتوان سیب زمینی سرخ کرده خانگی با روغن های سالم و کم نمک به همراه ادویه های طبیعی مانند آویشن و پودر سیر پیشنهاد کرد. وی اظهار داشت: بیسکویت های صنعتی اغلب حاوی شکر اضافی و مواد مضر هستند. به جای آن، میتوان کیک های خانگی با مواد اولیه مرغوب به دانش آموزان داد. این فوق تخصص گوارش و کبد اضافه کرد: آبمیوه های آماده ارزش غذایی پایینی دارند. بهتر است این نوشیدنی ها با میوه های تازه و فصل جایگزین شوند. همچنین، نوشابه های گازدار به علت قند بالا و ارزش غذایی کم سفارش نمی شوند. دوغ بعنوان یک جایگزین سالم می تواند به بهبود تغذیه دانش آموزان کمک نماید. علویان با عنوان این مطلب که پفک حاوی نمک فراوان و ارزش غذایی کمی است، اظهار داشت: ذرت بو داده می تواند بعنوان منبع فیبر جایگزین مناسبی باشد. وی تصریح کرد: شکلات های تلخ به علت داشتن فلاونوییدها می توانند به بهبود تغذیه کمک کنند، در حالیکه آب نبات ها به علت چسبندگی سبب پوسیدگی دندان ها می شوند. علویان اظهار داشت: میوه های خشک و مغزها منبع خوبی از فیبر و املاح ضروری مانند آهن و کلسیم هستند که می توانند به رشد کودکان کمک کنند. وی ادامه داد: فرآورده های گوشتی صنعتی حاوی نیترات هستند که می تواند به نیتروزآمین تبدیل گردد، ترکیبی که امکان دارد سرطان زا باشد. تهیه ساندویچ های خانگی مانند ساندویچ مرغ می تواند جایگزین مناسبی باشد. علویان اظهار داشت: فرهنگ سازی و نظارت دقیق بر بوفه مدارس می تواند نقش مهمی در ارتقای سطح سلامت دانش آموزان ایفا کند. با عرضه خوراکیهای سالم و تشویق به عادات غذایی مناسب، میتوان از بروز بیماری هایی مانند کبد چرب و مشکلات در رابطه با تغذیه نادرست پیشگیری کرد.


منبع:

1403/08/03
09:49:09
5.0 / 5
6
تگهای خبر: تخصص , چاقی , خوراك , خوراكی
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۱ بعلاوه ۱
بریونی