گزارش بریونی؛

پشت پرده لبنیات سمی

پشت پرده لبنیات سمی

به گزارش بریونی سخنگوی سازمان غذا و دارو، با اشاره به حواشی پیرامون خبر آلوده بودن شیرهای پاستوریزه به سم آفلاتوكسین، توضیحاتی عرضه داد.


كیانوش جهانپور، در گفتگو با خبرنگار مهر، در ارتباط با طرح ادعایی در خصوص وجود سم آفلاتوكسین در عمده ی مواد لبنی در كشور، اظهار داشت: متأسفانه این شیوه ورود مبحث درست نیست و ظاهراً هم این رفتار نادرست باب شده است. مبحث آفلاتوكسین در مواد غذایی موضوعی جهانی است، حداقل چهار دهه نقل محافل علمی و فنی است و بررسی روند آن در ایران نشان داده است در همه سال های اخیر میزان آفلاتوكسین در مواد غذایی همچون لبنیات و خشكبار روند كاهشی داشته است. متأسفانه هر از گاهی افرادی بدون اشاره به مقدمه و موخره، مطالبی را مطرح می كنند كه نه تنها كمكی به ارتقای سلامت و سواد سلامت جامعه نمی كند بلكه به تشویش اذهان هم می انجامد. وی ادامه داد: آفلاتوكسین موضوعی است كه سال ها است محل تمركز و توجه سازمان بهداشت جهانی، فائو، نظام سلامت و نهادهای نظارتی كشور بوده و مبحث جدیدی نیست. جهانپور، با عنوان این مطلب كه آفلاتوكسین یك معضل در مواد غذایی بخصوص لبنیات، خشكبار و فرآورده های گیاهی است، افزود: كشورهای مختلف حد مجاز متفاوتی برای آن در مواد غذایی دارند و استانداردهای ایران عموماً در حد استانداردهای ایالات متحده تعریف شده است. البته استانداردهای اروپایی سخت گیرانه تر است. در همه سال های اخیر سعی شده است میزان آفلاتوكسین در محصولات غذایی كاهش پیدا كند و حتی مروری بر تحقیقات نشان می دهد این میزان در مواد غذایی همچون لبنیات تولید داخل روند كاهشی داشته است. وی اظهار داشت: مسؤولین فنی، واحدهای كنترل كیفیت و سازمان غذا و دارو در این حوزه كوشش فراوانی داشته اند و از این نظر محصولات غذایی بسته بندی و تولیدی صنایع غذایی و لبنی به مراتب وضعیت بهتری از محصولات فله ای و عرضه سنتی دارند. خیلی از محصولات غذایی و لبنی ما با پاس كردن همین استانداردها به خارج از كشور صادر می شود، البته كسی مدعی حذف آفلاتوكسین نیست. لكن طرح مبحث به صورت یك جانبه آن هم بگونه ای كه این معضل خاص محصولات غذایی داخلی است و گویی بلایی یك شبه نازل شده بدون اشاره به سوابق و وضعیت سایر كشورها، اساسا رفتار اطلاع رسانی درستی نیست. سخنگوی سازمان غذا و دارو، اضافه كرد: مطالعات در كشورهای مختلف نشان داده است كه ۷ تا ۸۴ درصد آلودگی محصولات لبنی و فرآورده های گیاهی بسته به زمان و فصل نمونه گیری به آفلاتوكسین گزارش شده است. این شاخص در ژاپن تا ۱۴ درصد و در تركیه بیشتر از ۱۲/۴ درصد گزارش شده است، مضافاً اینكه استاندارد حد مجاز آفلاتوكسین در كشورهای مختلف در محصولات مختلف متفاوت می باشد. وی تصریح كرد: در هر حال سازمان غذا و دارو در این حوزه تلاش لازم را داشته و البته كاهش آلودگی به آفلاتوكسین مستلزم ورود جدی و مشاركت بین بخشی سایر نهادهای متولی تولید غذا و محصولات كشاورزی و دامی و ساماندهی و شناسه دار شدن مزارع و حلقه های اولیه زنجیره تولید است، مضافاً اینكه امروزه تكنیك های حذف یا كاهش آفلاتوكسین در فرایند تولید هم به مرحله صنعتی شدن رسیده و چشم انداز مثبتی در این حوزه فراروی صنایع غذایی متصور است. در همین حال، بهادر حاجی محمدی كه چنین ادعایی را در برنامه زنده تلویزیونی مطرح كرده بود، با عرضه توضیحاتی عنوان داشته كه از صحبت های وی برداشت نادرست صورت گرفته است. وی گفته است؛ پیرو شركت بنده در برنامه تلویزیونی سلام بامداد بخیر شبكه ۳ سیما در تاریخ ۲۸ دیماه ۹۸، در بعضی از رسانه ها به غلط اینگونه تفسیر شد كه تمامی شیرهای تولیدی در كشور سمی هستند و نباید مصرف شوند. حال آنكه اساسا چنین چیزی صحیح نیست و بنده هم چنین منظوری نداشته ام. همانطور كه سخنگوی سازمان غذا دارو اعلام كرد، تلاش مسؤلان برای كاهش سم آفلاتوكسین در شیرها سال ها در حال انجام و این مقدار در سال های اخیر به شدت كاهش پیدا كرده و به پایین تر از حدود مجاز رسیده است. حاجی محمدی عنوان داشته است؛ ارقامی كه در مورد آلودگی شیرها در چند شهر اعلام گردید مربوط به نتایج چند رساله و طرح تحقیقاتی علمی انتشار یافته در دانشگاه های كشور در سالیان گذشته بوده و به مفهوم تعمیم پذیری به تمامی شیرها نیست. مسئولیت صحت و سقم این داده ها با آن محققان است. البته مطالعات قبلی صرفاً مطالعات اولیه بوده و نتیجه گیری دقیق احتیاج به مطالعات ثانویه دارد كه باید در آینده صورت گیرد. وی گفته است؛ مصاحبه اینجانب با این هدف عنوان شد كه كوشش برای حذف كامل این سم در لبنیات جدی تر دنبال شود. خوشبختانه با بازرسی های انجام شده توسط سازمان دامپزشكی و سازمان غذا دارو هم اكنون آلودگی معناداری در شیر و فرآورده های لبنی وجود ندارد و بنابراین جای نگرانی برای مصرف لبنیات و سبزیجات وجود ندارد.

1398/11/01
17:46:27
5.0 / 5
5208
تگهای خبر: پزشك , تولید , سازمان غذا و دارو , سبزیجات
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۶ بعلاوه ۵
بریونی