مدیركل دفتر تغذیه وزارت بهداشت مطرح كرد؛

نقش روزه در بهبود بیماری ها، سفارش های غذایی برای روزه داران

نقش روزه در بهبود بیماری ها، سفارش های غذایی برای روزه داران

بریونی: مدیركل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت با اشاره به اینكه روزه داری در بهبود بیماری های مختلف نقش موثری دارد، اظهار داشت: مصرف بی رویه آب در زمان افطار تا سحر، سفارش نمی گردد.


به گزارش بریونی به نقل از مهر، دكتر زهرا عبداللهی، اضافه كرد: مطالعات نشان داده است، روزه گرفتن برای مبتلایان به چربی خون بالا بسیار مفید می باشد و میزان چربی های نامطلوب موجود در خون را تنظیم می كند و باعث افزایش میزان چربی های مفید خون می گردد.مدیركل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت بر مصرف سه وعده غذا در طول شبانه روز در ماه رمضان تصریح كرد و اظهار داشت: روزه داران همانند اوقاتی كه روزه دار نیستند، در طول شبانه روز، سه وعده غذا مصرف كنند، كه این وعده ها شامل افطار، شام و سحر است.عبداللهی درمورد رعایت اصول تغذیه سالم در ماه رمضان خاطرنشان كرد: خیلی از افراد تصور می كنند، هنگام سحر باید غذاهای پرچربی و پركالری میل كنند كه در طول روز احساس گرسنگی نكنند، اما مصرف مواد غذایی پرچربی به خصوص در هوای گرم باعث تشنگی شدید و كم آبی بدن می گردد.وی بر مصرف غذای كم چرب و مواد غذایی پرفیبر مثل میوه ها و سبزی ها در وعده سحری تصریح كرد و اظهار داشت: مواد غذایی پرفیبر، آب زیادی در خود جذب می كنند و بدن می تواند آن را به آهستگی جذب نماید و احساس تشنگی دیرتر عارض شود.عبداللهی با اشاره به اینكه مصرف آب به مقدار زیاد در وعده سحری و مخصوصاً بین غذا سفارش نمی گردد، تصریح كرد: مصرف آب زیاد در وعده سحری، باعث رقیق شدن شیره معده و آنزیم های گوارشی شده و روند هضم غذا مختل می شود، بنابراین مصرف بی رویه آن سفارش نمی شود؛ همینطور باید توجه گردد كه مصرف مایعات مثل آب آشامیدنی، آبمیوه، شیر كم چرب، دوغ بدون نمك در فاصله بعد از افطار تا هنگام خوابیدن كمك می نماید كه تعادل آب و الكترولیت های بدن در هنگام روزه داری، حفظ شود.پرهیز از مصرف غذاهای سرخ شده و پرچربمدیر دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت با تاكید براینكه در ماه مبارك رمضان بهتر است از غذاهای سرخ شده و پرچرب استفاده نشود، خاطرنشان كرد: مصرف غذاهای سرخ شده و پرچرب، علاوه بر افزایش چربی های خون باعث سو هاضمه، ورم معده، اضافه وزن و چاقی می شوند، همینطور مصرف زیاد چای به خصوص در وعده سحری سفارش نمی گردد، زیرا چای مدرر است و سبب از دست دادن آب بدن شما می گردد.عبداللهی در ادامه بیان كرد: مصرف زیاد مواد قندی و شیرین مثل كیك های خامه ای، شكلات، شیرینی های خامه دار، زولبیا و بامیه، باقلوا، حلوای خیلی شیرین و چرب، شله زرد شیرین و چرب در روزهای ماه مبارك رمضان اضافه وزن و چاقی و خطر بالا رفتن قند خون را به دنبال دارد.وی با بیان این مطلب كه آش رشته غلیظ همراه با پیاز داغ كه حاوی روغن زیادی است و به وفور در افطار مصرف می شود، غذای مناسبی برای افطار نیست، اضافه كرد: این غذا باعث سوءهاضمه و اختلالات گوارشی دیگر می گردد و بهتر است به جای آن از آش رشته رقیق و كم روغن در وعده افطار استفاده گردد. عبداللهی با اشاره به این كه در خردادماه طول شب كوتاهتر است، سفارش كرد: روزه داران بهتر است، اندكی بعد از صرف افطار بسیار ساده و سبك (مثلاً ۳۰ دقیقه بعد) اقدام به صرف شام نمایند و تا پیش از خوابیدن ۲ لیوان چای كم رنگ، یك لیوان شیر كم چرب (كمتر از ۲.۵ درصد چربی) و حداقل ۲ عدد میوه هم میل كنند.نخوردن سحری باعث چاقی می شودوی اظهار داشت: برخلاف تصور برخی افراد، روزه بدون سحری نه تنها باعث كاهش وزن نمی گردد، بلكه به علت افت شدید قند خون در خلال روز باعث می گردد تا شخص روزه دار در زمان افطار تمایل بیشتری برای خوردن غذاهای شیرین و چرب پیدا كند و همین مبحث در نهایت منجر به اضافه وزن و چاقی می گردد.عبداللهی با اشاره به اینكه مصرف غذاهای سبك و مختصر شامل گروه های غذایی شیر و لبنیات (مانند شیر و ماست و پنیر) میوه ها و سبزی ها و نان و غلات (مانند برنج و نان) مانند تركیب نان و پنیر و سبزی كه یكی از عادات خوب غذایی هموطنان در این ایام است، بسیار سفارش می شود، بر مصرف نوشیدنی گرم تصریح كرد و اظهار داشت: مصرف شیر گرم، فرنی و یا شیر برنج در هنگام افطار مناسب می باشد، همینطور استفاده از مواد غذایی آبكی مثل سوپ، آش، حلیم بدون روغن و همینطور مایعات به هنگام افطار و سحر باعث حفظ تعادل آب و املاح فرد روزه دار می گردد.وی تصریح كرد: استفاده از سبزی ها و میوه ها در هنگام افطار و همینطور در فاصله زمانی بین افطار تا سحر به علت اینكه منبع خوبی از فیبر هستند، برای دستگاه گوارش بسیار مفید می باشد و مانع بروز یبوست می شود، علاوه براینها، سفارش می گردد در وعده سحری مقدار مناسبی سبزی های مختلف مصرف شود، سبزی ها با دارا بودن مواد مغذی مختلف و آب، علاوه بر تامین ویتامین ها و املاح مورد نیاز بدن، از تشنگی فرد در طول روز جلوگیری می كنند.وی با بیان این كه مصرف مواد غذایی شیرین در وعده سحری سفارش نمی گردد، اظهار داشت: مصرف مواد غذایی شیرین با تحریك انسولین باعث ورود قند خون به داخل سلول ها و در نتیجه كاهش قند خون می شوند، بدین سان مصرف مواد غذایی شیرین و حاوی قندهای ساده در وعده سحری باعث می گردد شخص زودتر گرسنه شود، از آنجائیكه میوه ها هم حاوی قندهای ساده هستند سفارش می شود، در وعده سحری كمتر مصرف شوند؛ انواع میوه را كه حاوی ویتامین ها و املاح معدنی است و بسیار مفید برای سلامت بدن می باشد، بهتر است در وعده افطار و یا در فاصله افطار تا سحر مصرف كرد.عبداللهی در ادامه تصریح كرد: سفارش می گردد برای تامین آب مورد نیاز بعد از صرف افطار و تا پیش از خواب به تدریج انواع میوه، چای كمرنگ و سایر مایعات بخصوص آب برای جبران كم آبی بدن نوشیده شود.وی اظهار داشت: یكی از عادات غذایی نادرست روزه داران این است كه به علت تشنگی زیاد افطار را با آب سرد و یا نوشیدنیهای سرد شروع می كنند كه سفارش می شود، افطار را با نوشیدنیهای گرم و یا ولرم مانند آب ولرم، چای كمرنگ و شیر گرم آغاز كنند و بعد از آن روزه داران عزیز می توانند از خرما یا كشمش استفاده كنند، زیرا این دو سبب كنترل اشتها می گردد و از پر خوری به هنگام افطار ممانعت می كند، علاوه بر آن مصرف خرما در ماه مبارك رمضان در تنظیم قند خون بسیار مفید است؛ بنابراین سفارش می گردد كه در وعده افطار حتی المقدور ۳ تا ۵ عدد خرما مصرف شود و البته از مصرف بیش از اندازه خرما هم مانند سایر شیرینی ها پرهیز شود.عبداللهی خاطرنشان كرد: در وعده های سحر و افطار از پرخوری اجتناب كنید، و تا حد امكان به جای مصرف انواع شیرینی ها مثل زولبیا و بامیه كه فقط حاوی انرژی و فاقد مواد مغذی (ویتامین ها و مواد معدنی) هستند، از مواد غذایی طبیعی شیرین مثل خرما، كشمش و انواع میوه درحد متعادل استفاده گردد. افراط در مصرف انواع شیرینی به هنگام افطار چاقی و اضافه وزن را به دنبال خواهد داشت.از نوشیدن آب زیاد هنگام افطار بپرهیزیدوی اظهار داشت: مصرف آب زیاد به هنگام صرف افطار سبب اختلال در هضم مواد غذایی می شود، پس از صرف سحری هم خیلی از روزه داران از بیم تشنگی فراوان آب می نوشند كه عادت صحیح غذایی نیست. او همینطور اضافه كرد: روزه داران از نوشیدن بیش از حد چای در وعده سحری اجتناب كنند، چون كه چای سبب افزایش دفع ادرار و از دست رفتن نمك های معدنی كه بدن شما در طول روز به آن احتیاج دارد می گردد.عبداللهی با اشاره به اینكه روزه داران باید از مصرف تنقلات زیاد در فاصله افطار تا سحر پرهیز كنند، اظهار داشت: این قبیل مواد دیر هضم هستند و سبب می شوند كه به هنگام سحر به علت پری معده میل به غذا كاهش پیدا كند.وی اظهار داشت: مصرف مواد غذایی سنگین، دیر هضم، پر چرب و سرخ شده به هنگام افطار مناسب نمی باشد، به صورت كلی سفارش می گردد به جای غذاهای چرب و سرخ كرده از غذاهای آب پز و بخارپز، كم چرب و كم نمك استفاده گردد.وی همینطور اضافه كرد: مصرف میوه رنده شده، لبنیات به خصوص شیر كم چرب، استفاده از انواع سوپ ها و آش ها در افطار و سحر و نوشیدن چای كمرنگ برای سالمندان روزه دار مفید می باشد و می تواند تعادل آب و املاح را برقرار كند، همینطور مصرف یك لیوان شیر در هنگام افطار و سحر و مصرف یك پیاله ماست در موقع شام به كودكان و نوجوانان روزه دار سفارش می گردد.عبداللهی در انتها در مورد روزه دانش آموزان هم خاطرنشان كرد: هرچند بخش عمده انرژی دانش آموزان در زمان روزه داری باید از گروه غذایی نان و غلات تامین گردد، اما مصرف مواد پروتئینی مانند انواع گوشت ها به خصوص گوشت سفید، تخم مرغ، شیر و لبنیات برای آنها ضروری می باشد.

1397/02/30
13:54:37
5.0 / 5
4926
تگهای خبر: چاقی , غذا , لبنیات , میوه
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۵ بعلاوه ۲
بریونی